Lagning

Ett hål eller en sprucken söm på en kilt behöver inte innebära att plagget har gjort sitt. Det finns flera smarta lösningar för olika typer av lagningar som är både enkla och snabba att genomföra. Hål kan till exempel lagas på bara ett par minuter med hjälp av lagningslappar och trasiga sömmar kan sys ihop med nål och tråd eller symaskin.

Laga hål med lagningslappar

Ett enkelt sätt att laga ett hål i en kilt är att använda en färdig lagningslapp som finns att köpa – antingen självhäftande eller en variant som stryks fast på tyget. Vilken som passar bäst beror lite på vilket material kilten är gjord av, samt hur man vill att resultatet ska bli.

Lagningslappar finns i många olika färger och mönster – bland annat rödrutiga som kan passa bra på en kilt, om man inte vill att lagningen ska synas allt för mycket. Det finns även transparenta lagningslappar men väljer man en sådan är det också viktigt att kolla så att den fäster bra på kiltens material.

(Bildkälla: Laglappen.se)

Sy eller limma tyglapp

Lappar man ett hål i en kilt finns som sagt en risk att lagningen kan synas mycket på det ofta mönstrade tyget som kilten är gjord av. Vill man ha en så diskret lagning som möjligt om man behöver laga ett hål är det bästa sättet att hitta ett tyg som matchar det aktuella mönstret så bra som möjligt.

 

Därefter klipper man ut en lagom stor bit och använder lim för textil varpå lappen limmas hålet och på så vis får man en väldigt diskret lagning som smälter ihop bra med tyget.

 

Laga hål i ullkilt

Kiltar finns i många olika material men det mest klassiska, som användes från början, är ull. För att laga hål i ull finns flera smarta tips och råd och små hål kan enkelt lagas med nål och tråd utan att det kommer synas särskilt mycket. Här är det dock viktigt att man lagar det lilla hålet så snart som möjligt eftersom det finns en risk att det blir större och svårare att fixa med snyggt resultat.

 

Laga sömmar för hand eller med maskin

Även sömmar på en kilt kan behöva lagas om dom av någon anledning spruckit eller börjat gå upp. Mest hållbart resultat får man om man kan sy en ny söm med symaskin men har man ingen sådan att tillgå kan man alltid sy för hand.

Oavsett metod får man snyggast resultat om man väljer en tråd som inte syns för mycket utifrån kiltens färger och det finns flera olika typer av stygn som ger dolda sömmar och snyggt resultat.