Hur man klär sig som en skotte

Att klä sig som en skotte kan vara lite knepigt – särskilt om man inte är från Skottland och aldrig har burit en kilt förut. Det finns dock ett par regler som kan vara bra att känna till.

Strumporna

Vi börjar från botten: Strumporna ska sättas på först. Se till att strumporna sitter parallellt med varandra (att båda slutar strax under knäskålarna ungefär). En bra regel är att det bör finnas ett avstånd på ungefär 7 – 10 cm mellan strumpornas topp och kiltens botten.

Sätt sedan en sgian dubh (en slags kniv) i den högra strumpan. Är du vänsterhänt går det bra att ha den i den vänstra strumpan istället.

Skorna

Sätt nu på dig de traditionella skorna. Se till att snörena går runt dina ben 3 – 4 gånger och knyt sedan fast dem vid vadernas nedre del. Om du känner att snörena ofta lossnar eller glider ner, knyt dem längre ner på benet eller snöra dem runt vristen några gånger.

Skjortan

Sätt sedan på en skjorta. Vilken skjorta du bör välja är beroende på smak och vilken typ av tillställning det handlar om. Ett säkert kort är en enkel, struken, vit skjorta (gärna med en fluga). Glöm inte manschettknapparna!

Kilten

Nu är det dags att sätta på sig kilten. Att passformen och storleken stämmer är mycket viktigt för att kilten ska se bra ut. En bra måttstock att använda sig av är att kilten bör sitta ungefär 4 centimeter ovanför höftbenet.

Kolla i spegeln och se hur den sitter. Den bör ha formen av ett A och dess sidor bör vara väl balanserade mot varandra.

Whisky

Whisky är synonymt med Skottland. Det är även synonymt med en riktigt skotsk klädsel. Vilken whisky som ska vara i pluntan? Single Malt såklart. 

skotte kilt  skotte kjol maskerad

För dig som går all-in

Om du planerar att verkligen klä dig traditionellt skotskt, bör du också införskaffa en elegant väst. Andra saker som kan skaffas är ett vackert och ståtligt emblem och en skjorta med vingkrage.

Glöm inte att det är detaljerna som får det att gå från bra, till riktigt bra.