Karl för sin kilt

En brittisk dramaserie som sändes på BBC mellan åren 2000-2005. De sju säsongerna har även sänts i Sverige av SVT med start år 2002 där det sista avsnittet sändes 2009. Serien är löst baserat på böcker av Sir Compton Mackenzie där den första boken heter The Monarch of the Glen som även är seriens engelska titel. Böckerna utspelar sig på samma plats i Skottlands högländer men under 1930-talet medan serien utspelar sig i modern tid.

Serien handlar om Archie MacDonald som tillsammans med sin flickvän driver en restaurang i London när han blir hemkallad till sitt hem i Skottland i tron om att fadern ligger på sin dödsbädd. Det visar sig vara en lögn som hans mor kokat ihop för att få Archie till att komma hem. Han får där veta att han ärvt sin fars gods och tillhörande slott, Glenbogle. Familjegodset har stora ekonomiska problem och Archie försöker rädda egendomen samtidigt som han får tampas med sina exentriska föräldrar och de anställda på godset som inte är lätta att tas med.

Karl för sin kilt var oerhört populär i Storbritannien men serien tappade tittare när Alastair Mackenzie som spelade Archie lämnade serien efter femte säsongen.