Böcker om kiltar

Whats under the kilt

What´s under the Kilt?

Med glimten i ögat har Robin Mitchell med den här boken skapat en guidebok som ger läsaren en smak av Skottland. Boken tar upp ämnen som ofta associeras med skottar. Ämnen som att de är snåla, ägnar sig mycket åt släktforskning, det dåliga vädret, säckpipa, whisky, haggis, Loch Ness-odjuret och förstås kilten.

Texten kombineras med färgrika och surrealistiska bilder och tillsammans skapar de en unik guidebok som passar alla olika sorters besökare.

Boken What’s Under the Kilt? Är utgiven år 2000 på engelska
devil in a kilt

Devil In A Kilt

Den yngsta, av sju systrar i familjen MacDonnell anses inte vara den vackraste av dem. Med sitt röda hår, sin skarpa tunga och sin framsynthet skrämmer hon bort alla män. Alla utom djävulen själv. Hon tvingas att ingå ett äktenskap med en man utan vare sig hjärta eller själ, en man som det ryktas ha mördat sin första hustru. Det enda hennes make begär av henne dock är att hon ska använda sin speciella förmåga och avslöja om hans son från det första äktenskapet verkligen är hans. Det han inte räknat med är att hon med sitt inträde i hemmet också lyckas jaga bort mörkret och fylla slottet med skratt och det han fasas allra mest – kärlek.

Boken Devil In A Kilt är utgiven 2001 på engelska
the kilt maker

The Kilt Maker

Ännu en bok av den populära Anne Douglas historier om Skottland. Här om Kirsty, en hårt arbetande kiltmakare i 60-talets Edinburgh. Hennes tillvaro är svår då det saknas pengar och hon tycker att livet är tråkigt. Tills en dag då en skotts violinist dyker upp. Han tar med henne in i en för henne helt ny och glamorös värld. När hon tror att hon äntligen har funnit lyckan försvinner han plötsligt en dag iväg på turné. Snart står den trygge Andrew dock vid hennes sida och livet känns bra. Bra fram till en dag då violinisten står utanför hennes dörr och ber om hennes förlåtelse. Hon står då inför det svåra valet mellan två män. Hur ska hon kunna göra rätt val?

Boken The Kilt Maker kom ut 2009 på engelska
kilt dead

Kilt Dead

Den professionella skotska danserskan Liss uppträder i flera sammanhang. En knäskada gör dock hennes karriär kort och hon blir tvungen att återvända till sin hemstad. Där beslutar hon sig för att hjälpa sin faster i dennes affär. Trots att hon inte besökt staden på över tio år känner hon att inte mycket har förändrats. Men en dag finner hon sin fasters nyfikna granne död under en bunt tyger i förrådet. Det blir upptakten till jakten på mördaren där Liss själv står som en av de huvudmisstänkta.

Boken Kilt Dead är utgiven 2008 på engelska

kilt at the highland

Kilt at the Highland Games

Ännu en historia med Liss MacCrimmon där en serie brott sveper över den lilla staden. Det är mitt i sommaren och Liss förbered för den årliga festivalen. Men det här året ser det ut att bli allt annat än lugnt då en brand rasar i den lokala bokaffären sent en kväll. I våningen ovanpå bor ägaren med sina två barn och Liss fasar för att de brunnit inne. Men man finner inga spår av familjen som tycks ha försvunnit helt. Inte nog med det, på festivalens öppningsdag hörs ett gevärsskott, strax där efter upptäcker Liss en död man och hon dras in i en invecklad mordutredning.

Boken Kilt at the Highland Games är utgiven 2016 och finns på engelska
devils wear kilts

The Devil Wears Kilts

Det här är en bok i serien Highlanders från författaren Suzanne Enoch. I den här historien får man följa Ranulf MacLawry och Lady Charlotte Hanover i en romantiskt historia om detta par, deras envishet och hur de lär sig att kompromissa för att få kärleken att överleva.

Historien börjar med att Ranulf söker efter sin syster som rymt till London. Han finner henne hos gamla bekanta till familjen och försöker övertala henne att återvända hem. Istället blir han snart involverad i en komplicerad relation med Lady Charlotte som inte tolererar hans burdusa sätt.

Boken The Devil Wears Kilt är på engelska och utgiven 2014

dressed to kilt

Dressed to Kilt

 

En bok av Hanna Reed, författare till bästsäljaren Hooked on Ewe, har här kommit med en historia om ett mystiskt mord i den lilla byn Glenkillen.

När vintern tycks ha lagt sig om ett tungt täcke över i den lilla staden bestämmer sig Eden för att göra det bästa av situationen. Hon ska snart lämna Skottland men innan dess vill hon delta i ett av de lokala whiskydestilleriernas provningar. Men kvällen blir inte som väntat då en kvinna hittas drunknad i ett av de stora whiskyfaten. Eden påbörjar genast utredningen och inser snart att mördaren har en koppling till hennes eget skotska arv.

Boken Dressed to Kilt utkom 2016 på engelska

Kilt Me: A Real History of Kilts in New York

Det här är en bok som kommer att göra varje kiltälskare nöjd. På ett humoristiskt sätt ger den med en blandning av fakta och fiktion och både goda råd och modetips. Den antyder att Kilten har vävts in i den kulturella strukturen av New York och har funnits med redan under tjugotalet och till och med i punkens historia. Boken följer den rutiga historien genom New York från 1875 med puben the Angry Scotsman, genom det berömda Broadway March till utformningen av dagens moderna kilt. Den ger även handfasta råd för hur en kilt kan vara ett utmärkt sätt att fånga kvinnor.

Boken Kilt Me: A Real History of Kilts in New York är utgiven 2014 på engelska