Prova hickorygolf

Många menar att golf med hickoryklubbor är så som golf bör spelas egentligen. Att pröva på det är en upplevelse för alla – men kanske främst för den som älskar golf, historia eller Skottland, som hickorygolfen förknippas med.

Det som kännetecknar sporten och skiljer den mot golf är bland annat klubborna, som är av träslaget hickory. I sporten finns också en stark kultur som främjar fair play, snabbt spel, klubbkänsla och gemenskap.

Hur skiljer sig spelet mot ”vanlig” golf?

Klubborna och de lite mjukare bollarna sätter sin tydliga prägel på spelet:

  • Hickoryklubborna är mindre förlåtande. Ett lite felriktat slag med en vanlig golfklubba kan ändå ge dig en ”hyfsad” träff. Med hickoryklubbor gäller det verkligen att hitta sweet spot. Även puttern kräver en precis träff på rätt punkt på klubbladet för att bollen ska gå dit du vill.
  • Kortare bollbana. Bollbanorna i Hickorygolf är kortare och flackare, vilket gör att det taktiska och planerande har en större roll i spelet. Det är svårare att rädda ett dåligt slag, helt enkelt.
  • Färre klubbor. Enligt golfreglerna får en spelare ha 14 klubbor i bagen under spel – i hickorygolf används normalt mellan sex och nio klubbor. Många anser att fem klubbor är tillräckligt – då krävs inte heller någon bag. Det mindre antalet klubbor utmanar spelarens kreativitet, som behöver lära sig att slå fler typer av slag med färre klubbor.
  • Klubborna svingas långsammare. Skaften i hickoryklubbor är ganska tunga. Under svingen måste spelaren ha ett större fokus på tempot och nästan vänta in klubbhuvudet i träffen.

Golfbollarna

Golfbollarna är kanske det som mest skiljer dåtidens golf från nutidens. Bland dem som spelar hickorygolf pågår en ganska het debatt om vilka bollar som bör användas. I tävlingar och event är det ofta tillåtet att använda vilken typ av boll som helst, bara den är godkänd av USGA.

Samtidigt anser kanske de flesta att hickorygolf bäst spelas med mjukare bollar, så som man gjorde i Skottland och andra delar av världen när hickorygolfen var i sin linda. De mjukare bollarna får mindre backspin och flyger inte lika långt, men de är också mer skonsamma mot klubben. Dessutom – om du vill slå så långa slag som möjligt, är inte hickorygolfen den bästa sporten.

Pröva på hickorygolf i Skottland

Högintressant för den som är intresserad av Skottland och golfhistoria är att åka till Kingarrock i Fife – där den enda kvarvarande hickorygolfbanan i hela Storbritannien finns. Banan ligger drygt en timmes bilfärd nordöst om Edinburgh.

Många som spelat golf här berättar att det känns som att färdas 100 år tillbaka i tiden till 1920-talet, då hickorygolfen var ledande.

Prova på hickorygolf i Sverige

Även i Sverige finns aktiva hickorygolf-spelare och föreningar. I följande orter går det att prova hickorygolf på hemmaplan genom Happy-day.

  • Pris: 995 kr
  • Göteborg. Pris: 995 kr
  • Kåseberga. Pris: 1 195 kr
  • Pris: 995 kr
  • Åre. Pris: 1 900 kr

Ha rätt kläder när du spelar

För att förstärka upplevelsen ytterligare är ett förslag att bära tidstypiska kläder. Även om kilt förknippas med Skottland, var det knappast något som brukade bäras på hickorygolfbanan.

Männen kunde till exempel bära basker och lång- eller trekvartsbyxor. På överkroppen kunde man bland annat se långärmade tröjor över skjortor med instoppade slipsar. Kvinnor bar kläder i samma stil och använde plagg som hattar, långa kjolar och långärmade blusar eller skjortor.