Tartan – Skotskrutigt

Tartan, som i vissa fall kallas för skotskrutigt, är ett mönster som består av linjer av olika tjocklekar som korsar varandra horisontellt och vertikalt. Detta mönster ska enligt originalet vara vävt av färgat ull men numera finns det i alla möjliga former som är lika snygga och acceptabla. Detta mönster är starkt associerat med Skottland och kiltar. Trots tartanmodets starka rötter har mönstret fått mycket större spridning än så i dagsläget och kan ses i många olika former och på olika plagg. Men fortfarande är det som populärast på kiltar.

Den klassiska tartan kilten har en stark röd färg som bas. Sedan finns det vita linjer både horisontellt och vertikalt genom hela mönstret. Det finns även detaljer som är i blått och svart. Det uppstickande tartan mönstret som nästan är lika populärt är den som varvar blåa och gröna linjer på en svart bakgrund. Detta tyg brukar oftast vara lite fransigt i kanten så att det ger en distinkt look på kilten. Båda varianterna brukar komma med silvriga spännen som sitter på snygga, grova läderremmar som fäster plagget vid midjan.

Även för kvinnor

Även om detta skotska mönstret är främst förknippat med mode för män finns det även numera för kvinnor. I en värld som blir allt mer jämställd finns nu plagg i tartan mönster för båda könen. Utöver kiltar, som i praktiken kan användas av båda könen, finns mönstret även på leggings, jackor, skor och vanliga byxor.

Den kilt med tartan mönster som är tillverkad för kvinnor har fått en särskilt utformning. På framsidan ser den ut som förväntat men på baksidan och lite över ena benet går tyget hela vägen ner till hälen. En ny variant på en klassiker och det är riktigt snyggt och passar både till vardag och på festliga men avslappnade tillställningar.

klassiska kiltar