Tips – Skjorta med tartanmönster – som basplagg?

Den klassiska, och historiskt korrekta, skotska klädseln innebär en tunika som överdel. Det är däremot inte alltid mest funktionellt – inte minst till maskeraden. Då kan en enkel skjorta i tartanmönster vara ett alternativ. Komplettera sedan med lite andra plagg och du är fit for fight…

För dig som vill ha en ”överdel” till maskeraden kan det traditionella mönstret hittas på ett flertal skjortor och inte minst är det vanligt mönster på flanellskjortor. Se bilderna nedan för att se hur lika tartanmönstret är mot kiltarnas traditionella mönster och färg.

Ovan är en flanellskjorta i tartanmönster från Dunken.se. I produktbeskrivningen nämns till och med att tartan ”främst förknippas med kiltar”. Just denna modell är av 100 % bomull och är därmed mjuk att bära oavsett om det är till fritid, arbete eller maskerad. Ett bra ”basplagg” som sedan kan kompletteras med typiska maskeradattiraljer. Ett alternativ är att klippa bort ärmarna och ”ruffa” till skjortan lite för att skapa en större känsla av en skotsk frihetskämpa. Självklart kompletterat med ett svärd eller en dolk.

Nedan är en skotsk mössa med nästan identiskt samma mönster som flanellskjortan ovan. Kan därmed enkelt användas för att gå från ”flanellskjorta” till ”skotsk utstyrsel”. Lägg till en enkel grön eller röd kilt, vita strumpor och sandaler/svarta skor och maskeraddräkten kan ses som klar.

Mössan fungerar bra om du ska vara en stillsam skotte. Är det däremot frihetskämpen kan det istället vara en scarf av något slag.

Nedan är en bild av en komplett krigare till maskeraden. I just detta kit ingår tunika, kilt, bälte, axelrem och armskydd. Men de flesta delarna kan lika gärna tillverkas själv av tartantyg eller begagnade plagg med detta mönster.

Och vapnet…

Ska du vara en frihetskämpa är vapnet A och O. Krigarna i Braveheart hade allt från svärd och yxor till dolkar och kedjor. I maskeradbutiker brukar utbudet av svärd och yxor vara störst. Ett lite mer diskret vapen, som även är lättare att ta med sig, är en traditionell skotsk dolk. Det brukar däremot vara betydligt svårare att hitta dessa som maskeradtillbehör.

För ytterligare känsla kan ansiktsfärger köpas som skapar blod och ärr alternativt för att måla ett krigaransikte.