Tartantyg i mode och textil

Tartantyg, med sitt distinkta rutiga mönster, är en tidlös textil med ursprung från Skottland.  Dess mångsidiga mönster gör det populärt i olika sammanhang, från modevärldenr till klassiska kiltar.

Grönrutig kilt       Skotskrutig kjol för 199 kronor

Tartantyg i modevärlden

Inom modebranschen är tartantyget en framträdande textil. Det används i allt från vardagskläder till haute couture. För den tycker om att gå på modevisningar eller köpa damkläder online, är tartanmönster ett vanligt igenkännande inslag.

Det syns på en mängd olika produkter, som kjolar, klänningar, ytterkläder och även accessoarer som scarfs och väskor. Tartantygets popularitet i modevärlden kan tillskrivas dess mångsidighet och förmågan att enkelt kombineras med andra tyger och stilar. 

Tartantyg i haute couture

Inom haute couture har tartantyget en särskild plats. Designers använder ofta detta tyg för att skapa unika, handgjorda plagg som visar upp deras hantverksskicklighet och kreativitet. Tartantygets klassiska utseende kombineras här med lyxiga material och detaljerade dekorationer för att skapa extraordinära och minnesvärda modeverk. 

Tartantyg i tygbutiker

Förutom i modebutiker är tartantyget även tillgängligt i tygaffärer. Det erbjuds ofta i en mångfald av färger och material, vilket gör det till ett populärt val för både hobbynärdare och professionella designers.. Det är ett utmärkt alternativ för de som vill sy egna kläder eller skapa en personlig inredning.

FAQ om tartantyg


Vad är tartantyg?

Tartantyg är en typ av vävt tyg som kännetecknas av sitt rutiga mönster. Ursprungligen från Skottland, används det traditionellt i skotska kiltar men har också blivit populärt i modevärlden för en mängd olika klädesplagg och accessoarer.

Vilka olika typer av tartanmönster finns det?

Det finns hundratals olika tartanmönster, varje med sin egen unika färgkombination och rutnät. Vissa är specifika för skotska klaner medan andra är mer allmänna och används i modeprodukter.

Kan jag använda tartantyg för heminredning?

Ja, tartantyg är också ett populärt val för heminredning. Det används för att skapa kuddfodral, gardiner, och andra hemtextilier som ger en varm och klassisk känsla till inredningen.