Komplettera skotsk outfit med en bandana

Saknar du det lilla extra i din skotska outfit? I sådana fall är det kanske en bandana som blir pricken över i:et. Hur mycket skottarna har burit plagget traditionellt sett låter vi vara osagt – men en variant i rätt färger och mönster kan vara pricken över i:et på din outfit

Vilken modell bör jag sikta på?

Ett alternativ är att skaffa en bandana med tartanmönster. I övrigt kan bandanas med rutiga mönster passa bra. Ett tips är att utgå från kilten och matcha med den så gott det går. Bra att ha i åtanke är att det finns flera olika typer av modeller att välja mellan; den klassiska utformningen, tub-varianter samt Zandanas.

  • Klassisk bandana. Mångsidigt plagg som till exempel kan knytas runt huvudet, halsen eller ansiktet. Ett säkert kort för dig som vill komplementera en skotsk outfit, då den kan användas på olika sätt. Ett tips är att köpa flera av samma och ha dem på olika ställen på kroppen.
  • Tubvarianten är hopsydd och är särskilt tacksam att sätta runt huvud, hals och ansikte. Den kan användas på andra ställen på kroppen också givetvis, men den knyts alltså inte och är därför lite indre flexibel vad gäller storleken.
  • Så kallade zandanas är formsydda för huvudet knyts med två tygremmar vid nacken. För dig som planerar att använda den på huvudet så kan zandana vara rätt val – glöm bara inte att det också ska matcha kilten.

Andra komplement till outfiten

  • Den skotska dolken Sgian-dubh är traditionellt förknippat med Skottland. Den bärs i strumplinningen och kan vara ett komplement för dig som vill ha en så autentisk outfit som möjligt. Maskeradvarianten rekommenderas för fester.
  • Säckpipa. Vill du slå på stort så kan en säckpipa vara något att titta lite närmare på. Något som förknippas mer med Skottland än säckpipa och kilt är svårt att hitta.

 

Bandanans ursprung

Bandanan är något som har burits av människor runt om i världen under många hundra år. Exakt var den kommer ifrån råder det ingen strikt konsensus om. Vissa menar att den kommer från Asien, där den användes som skydd mot sol och damm. Andra menar att den kommer från Nordafrika eller Mellanöstern där den har skyddat mot sol, sand och vind.

Det som närmast efterliknar en bandana i Skottland är kanske scarfarna i tartantyg, som har använts traditionellt och som en del av högtidsdräkter. Säkerligen har skottarna också använt bandanas runt huvudet och ansiktet som skydd mot vind och väder genom tiderna – men i vilken utsträckning låter vi vara osagt.