Vad kostar en kilt?

Kiltar är vackra och traditionsenliga plagg. Men vad kostar en kilt egentligen, och vad avgör priset?

En kilt kostar i regel mellan 400 kr och 6 000 kr. De faktorer som avgör priset inkluderar bland annat om den är handtillverkad, oär ny eller begagnad samt vilket material den är gjord av. De enklaste maskeradkiltarna kostar inte många hundra.

maskeradkilt      Arbetskilt för sköna arbetsdagarBlue Fox kiltar

Typiska priser för 4 typer av kiltar

  1. Handgjorda kiltar, som kostar omkring 6 000 kr.
  2. Maskintillverkade kiltar, som kostar omkring 4 000 kr.
  3. Begagnade kiltar, som kostar cirka 2 000 kr.
  4. Masstillverkade kiltar, som kostar cirka 400 kr.
  1. Handgjorda kiltar (kostar oftast mellan 5 000 och 7 000 kr)

Handgjorda kiltar är måttanpassade för att de ska passa perfekt på dig. Dessa kiltar tillverkas av skräddare som är experter på att tillverka kiltar av hög kvalitet, vilket leder till en hög tidsåtgång och därför också ett högt slutpris. De kan ofta köpas som komplett kit med tillbehör. 

Om du fastnar för en handgjord kilt ska du veta att de i regel håller hela livet. Du kan även enkelt justera midjemåttet om du skulle gå upp eller ner i vikt. Det är någonting du i regel inte kan göra med maskin- och masstillverkade kiltar.

  1. Maskintillverkade kiltar (kostar oftast mellan 3 000 och 5 000 kr)

Maskintillverkade kiltar är av så bra kvalitet att du inte ska kunna se någon skillnad mellan en maskintillverkad kilt och en handgjort kilt. Åtminstone inte på avstånd. En klar nackdel med maskintillverkade kiltar är att midjan inte kan passas om, vilket är fallet för handgjorda kiltar.

  1. Begagnade kiltar (kostar oftast mellan 1 000 och 3 000 kr)

En kilt är en personlig produkt som i vårt tycke inte ska säljas i andra hand. Men om du köper en kilt i andra hand rekommenderar vi att du väljer en handgjord kilt som du enkelt kan justera midjan på.

  1. Masstillverkade kiltar (kostar oftast mellan 200 och 1 000 kr)

Kvalitetsskillnaden mellan en masstillverkad kilt för 200 kr kontra cirka 1 000 kr är monumental. För någon hundralapp handlar det snarare om maskeradkiltar. Dessa kan exempelvis köpas från Partykungen, Dunken och Partyhallen-  ofta kan de köpas med rabattkoder för ännu lägre pris.

skotte kilt    skotsk utklädningskläder med hatt