Rätt med rutigt

Svarta och andra enfärgade plagg i all ära men ibland är det trevligt att klä sig både i starka färger och mönster. Det skotskrutiga tyget som vi ser på bland annat kiltar finns såklart även på andra plagg som lämpar sig likaväl för kvinnor som för män. Experimentera med färg och form och piffa upp din vardagsklädsel med något skotskrutigt.

Färgglatt och uppiggande

Ja, svart passar som sagt var alltid men det är inte särskilt uppiggande. Att utöka garderoben med både mönster och färg ger mer liv till olika outfits. Det fina med just tartanmönster är att det både innehåller mycket färg samtidigt som mönstret är snyggt utformat.

Kvinnliga plagg med skotskrutigt mönster

Den rutiga kilten bärs främst av män och används idag runt om i världen som maskeradutstyrsel. I Skottland är dock kilten fortfarande ett traditionellt plagg som används flitigt bland männen vid olika högtider. Det är inte bara männen som klär i tartanmönster, utan det finns plagg med detta färgglada mönster även för kvinnor. Alltifrån halsdukar till klänningar att bära både till vardags och till fest. Den stora skillnaden är att kvinnor har mer tillbehör så som örhängen, halsband m.m.Bild från Cocktailklänning.se.

Punkig stil med rutor

Rutiga skjortor och randiga strumpor. Punkmodet skulle man kunna tro är inspirerat av skottarnas kiltar. Även om det i grund och botten är ett väldigt traditionellt plagg så går det att göra det till sin egen stil. En skotskrutig skjorta tillsammans med ett par slitna svarta jeans, ett par schyssta kängor och några tuffa läderarmband med nitar ger en garanterat punkig look.

Kända märken

Inte bara skottarna uppskattar det rutiga mönstret, utan även modeskapare från olika av jordens hörn. Burberry är ett märke som är känt för sina rutiga plagg som påminner mycket om dom Skotska folkdräkterna. Även andra kända märken, så som Tiger Of Sweden, har släppt kollektioner som inspirerats av skottarnas rutor.

Skotskrutigt eller tartanmönster, kalla det vad du vill men är sak är säker och det är att det troligtvis aldrig kommer gå ur tiden. Det klassiska mönstret har redan hängt med ett långt tag så att det helt skulle försvinna eller sluta användas är inte troligt. Passa på att själv investera i ett tartanmönstrat plagg. En skjorta, en klänning eller varför inte en kilt?