Kilt, modemedvetet eller inte?

Kilten har alltid dragits med ett lite skrattretande rykte, förutom underklädernas vara eller icke vara. Det är ert lustigt plagg i mångas ögon. Kjol på män används gärna i humoristiska sammanhang.

Men vad många inte vet är att för klanerna på Skottland är plagget nästan heligt. Färgerna representerar ens klan, vilket man är stolt över.

Så kilten dras med två ok i sin kamp gör att nå modevärlden. Dels den att de flesta tycker plagget är lite av ett skämt dels det att skottarna, de som faktiskt köper och bär plaggen höjer den till något ceremoniellt som man inte kan bära hur som helst.

På frammarsch

Men har den en chans ändå? Män har länge avundats kvinnor på somrarna när de kunnat tagit på sig en kjol eller klänning och hållet sig svala. Mången mäns ben har saknat svalkan och chansen att visa upp sig.

Med sina rutiga mönster och veck är den ett vackert plagg. Det finns en ikonisk bild på Sean Connery när det begav sig då han står iklädd kilt och polotröja. Det skulle lätt kunnat vara från ett magasin i nutiden. Det är ett snyggt och mångsidigt plagg som borde vara populärare än vad det är. Ge den rätt förutsättningar och den kommer göra succé. Kilten är i högsta grad den modemedvetnes val.

Snickarkilt och trädgårdskilt visar vägen

Just rätt förutsättningar verkar kilten ha fått i och med att arbetskilten (hantverkskilten) lanserades av Blåkläder häromåret. Samtidigt lanserades även trädgårdskilten.

I dessa modeller har de utnyttjat kiltens luftiga fördel med tillgängligheten som snickarbyxor och arbetsbyxor har med dess många fickor. Snickarkilten är en slitstark kilt som passar perfekt vid arbete utomhus en varm sommardag. Den skyddar viserligen inte hela vägen ner till fötterna men kan i övrigt användas vid enklare arbeten i hemmet.