Sgian-dubh

kiltknivSgian-dubh är namnet på den kniv som många gånger förknippas med skottar och deras historiskt kända kiltklädsel. Det är regel en ganska liten kniv med ett fast blad som har egg på enbart ena sidan. Kniven blev tidigt en del av den klassiska skotska dräkten eller som ett tillbehör till kilten.

Från början användes denna kniv främst till att äta med och för att skära upp kött, frukt m.m. Det var en funktion att ha med sig en liten behändig kniv som gick att använda i ett flertal olika tillfällen. Då var det också vanligt att man bar den på det ben som passade bäst. Högerhänta hade den på högerbenet osv.

Idag finns det ett mycket stort utbud för de som vill köpa en Sgian-Dubh. Allt från de modeller som inte alls är tänkte att användas till de mer praktiska varianterna. Bladen är ofta mycket enkla. Däremot är mycket ofta handtaget mycket fina. Det kan vara smide av olika slag och de allra dyraste modellerna består av handsmiden ebenholts eller ha silverbeslag och ädelstenar.

Enligt tradition ska skidan vara tillverkad av läder. Detta med förstärkning av trä och fästen av silver eller en annan metall. På denna metall är det mycket vanligt att man graverar olika motiv.

Exakt varifrån denna kniv kommer är osäkert. Men många tror att den har sitt ursprung från kniven Sgian-achlais. En kniv som var så liten att man kunde gömma den i armhålan och som skottar användes tidigt av skottarna.

Enligt den skotska sedan skulle man alltid visa eventuella dolda vapen om man gick hem till en vän. Detta gjorde att man tog denna lilla kniv och satte den på utsidan av benet medan man var hos vännen. Detta för att hela tiden visa var vapnet var. Kanske är detta första steget mot att sedan använda Sgian-Dubh.

Detta är enbart en kort sammanfattning av denna kniv. Vi kommer att presentera en längre artikel inom kort. Välkommen tillbaka.