Hur man väljer rätt kilt

Kilten är ett skotskt plagg som börjat bli populärt utanför landets gränser de senaste åren. Allt eftersom världen blir mer och mer ihopknuten, blir också utbytandet av kultur mer och mer frekvent. Ett tecken på det här är just kilten, som börjat bli mer populär i andra länder i Europa. Men hur väljer man egentligen rätt kilt?

Billig kilt?

Vill man spara pengar när man köper kilt kan man till exempel leta efter rabattkoder och erbjudanden på nätet. Här hittas erbjudanden från Crocs.

Är det rabattkoder till någon annan butik hittas dessa enkelt på denna sida.

Känn till måtten

Som när man köper vilket annat plagg som helst, är det viktigt att känna till sina mått. När man ska välja kilt är det avgörande om man har valt rätt passform eller inte. En kilt bör helst vara skräddarsydd för att den ska se riktigt bra ut. Dock går det såklart att hitta en snygg kilt som passar bra, även om det är optimalast att få den skräddarsydd.

Till exempel bör midjan mätas något högre upp än vad man mäter när man skräddarsyr moderna byxor. Oftast ska en kilt sitta kring naveln. Moderna byxor brukar sitta ett par centimeter under naveln.

Längden på kilten är avgörande för att den ska se bra ut. En väl passande kilt ska sluta ungefär vid mitten av knäskålarna. Ifall man som köpare mäter avstånden mellan navel och knäskålarna innan man köper kilten kommer det att gå både fortare och smidigare.

Går man till en som nischar sig mot kiltar kan man få måtten bestämda innan kilten tillverkas (i vissa fall) eller fraktas.

Tumma inte på kvalitén

Om man väl köper en kilt är det en investering som bör göras rätt. Det bästa är egentligen att köpa en kilt av den högsta kvalitet som man har råd att betala för. Köper man en kilt som ser billigt ut syns det tydligt.

En kilt bör ses som ett fint plagg man endast köper några gånger i livet, så som en riktigt bra kostym.

Glöm inte accessoarerna

Det här är beroende på i vilket sammanhang man tänker använda kilten. Beroende på tillställning kan olika accessoarer passa olika bra. Det som passar bra till en kilt är bland annat:x

  • Jacka
  • Skjorta
  • Slips

Förutom dessa tre saker finns det fler plagg och accessoarer man kan mixa plagget med för att det ska se bra ut.