Kiltens knappar, spännen, emblem och andra detaljer

 kilt och skotteEn kiltbärande man eller kvinna behöver på inga sätt klä sig på ett historiskt traditionellt vis, utan kan följa med i samma mode som resten av västvärlden. Idag är det till exempel inte ovanligt att man bär kilten ihop med slips och kavaj. Oavsett om man vill klä sig som William Wallace eller mer modernt kan det vara intressant att veta: vilka specifika detaljer, så som knappar och accessoarer, hör till kilten?

Den lilla väskan framtill är vanlig att se tillsammans med kilten. Väskan kallas för sporran och finns inte sällan som komplement till kiltar som saknar fickor. Ofta har väskan ett matchande spänne som sitter någonstans på kilten. På enklare kiltar, om spänne saknas, är det många som sätter dit en stor säkerhetsnål.

Om den som bär kilten även har på sig en skjorta så är det inte ovanligt att det även finns matchande manschettknappar. Manschettknappar är kanske inte det första man tänker på vid tankarna på en kilt, men faktum är att det finns många knappar som är inspirerad av skotskt mönster, vare sig det är det klassiska rutiga tartanmönstret eller en inspiration från keltisk design.

Vill man ta ut svängarna med den skotska looken kan man bära en båtmössa till sin klädseln. En vanlig sådan är exempelvis Glengarry bonnet som har en röd tofs upptill och ett band i nacken. På denna sitter ibland ett emblem i silver.

De klassiska skorna till kiltklädseln är de så kallade Ghillie brogues. De känns igen på sina karaktäristiska snören som snurras runt underbenet och knyts först där. De allra finaste  skorna har spännen i silver.

Den traditionellt klädda skotten bär knästrumpor i ull till kilten. Upptill finns oftast en mönsterstickad kant som viks ned. Tofsar eller band på strumporna ses ibland, men är inte nödvändigt.